Grillowana pierś z kurczaka podana na kaszy gryczanej z prawdziwkami.

Na zaprzyjaźnionym portalu Uroda i Zdrowie Uroda i Zdrowie  prowadzony był nabór do testów oleju lnianego Vis Natura olej życia,.  Zachęcm do odwiedzenia portalu Uroda i Zdrowie, można tam znaleść wiele ciekawostek, rad, konkursów dla każdej grupy społecznej.
Od dłuższego czasu jestem  coraz bardziej świadoma, co się znajduje na moim talerzu. Wybieram produkty znane, sprawdzone, zdrowe i wszelkiego rodzaju nowości. Do przygotowania grillowanej piersi z kurczaka  podanej na kaszy gryczanej z prawdziwkami wykorzystałam olej lniany Vis Natura,zawiera ponad 52% Omega -3,naturalne aktywne biochemiczne antyutleniacze. Olej lniany wspomaga leczenie wielu chorób.
Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"
Olej jest bardzo dobry w smaku, zbalansował fajnie smak całej potrawy.
Składniki 
  • 1 pierś z kurczaka
  • kilka grzybów prawdziwków
  • masło klarowne
  • olej lniany
  •  sól
  • pieprz do smaku 
  • warzywa marynowane 
na marynatę
  • 1/4 szkl wina wytrawnego
  • 1/4 szkl sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku.
 Kasza gryczana
  • 1/2 szkl kaszy gryczanej
  • 1 szkl wody
  • 1/4 kostki rosołowej drobiowej.
wykonanie 
 Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy,wkładamy do marynaty ostawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy pierś z kurczaka. 
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy krążki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu  i sok z limonki, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut

kasza gryczana
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kaszę i rosołek,Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cala wodę.Garnek z kaszą owijamy w ściereczkę kuchenną i zawijamy w koc by kasza doszła.

smażone grzyby prawdziwki
Grzyby dokładnie myjemy oczyszczamy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło klarowne, na którym smażymy prawdziwki.

 

Brak komentarzy: