czwartek, 23 października 2014

Knedle tyrolskie w rosole

 . Knedle wyszły bardzo dobre delikatne są fajną alternatywą do podania rosołu z makaronem.

składniki
  • 100g chleba 
  • 100ml mleka 
  • 100g surowej wędzonej szynki speck
  • 40 mąki 
  • 1 jajko
  • 10g  natki  pietruszki 
  • 3 g szczypiorku 
  • 1/2 litra bulionu 
  • gałka muszkatołowa  do smaku 
  • sól, pieprz biały do smaku 
  •  
wykonanie
Z kromki chleba wykroić środek, następnie miąższ  kroimy w kostkę. Do miski  wkładamy chlebowe kostki,dodajemy szynkę, szczypiorek, pietruszkę, gałka muszkatołowa, jajko. Dodajemy mleko odstawiony, aż całość zmięknie, miksujemy.Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Zagniatamy ciasto lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Zagotowujemy bulion wrzucamy knedle i gotujemy około 15 minut na małym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Prześlij komentarz