poniedziałek, 6 października 2014

Knedle ze śliwkami z sosem śliwkowym.


Sezon na śliwki powoli dobiega końca. Śliwowica, powidła i inne pyszności zrobione. Sezon na owoce powoli się kończy. Jeszcze na targu możemy kupić śliwki, jabłka szybciutko zabieramy się za zrobienie knedli ze śliwkami, które są bardzo łatwe do zrobienia. Knedle ze śliwkami są najlepsze.Knedle są pyszne w smaku, dodatek bakalii fajnie balansuje smak. Do knedli możemy przygotować różne sosy, u mnie tym razem sos na bazie śliwek. Dodanie mąki ziemniaczanej sprawia ze knedle są bardziej puszyste, łatwiej odchodzi od ręki.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy


.
składniki
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  •  150 g mąki pszennej
  •  1 jajko
  • Dodatkowo 
  •  1/2 kg śliwek węgierek
  •  100g mieszanki bakaliowej 
  • cynamon
  • wanilia
  • cukier brązowy
  • otarta skóra z limonki sok z limonki
wykonanie
Ziemniaki obieramy,gotujemy.Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną dodajemy ziemniaki jajko  dobrze wyrabiamy.Na suchej patelni prażymy mieszankę bakaliową, następnie delikatnie siekamy nożem  Bakaliami faszerujemy  połówki śliwki i sklejamy następnie obtaczamy ciastem  formując  knedle.  Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.
Sos śliwkowy.
 Do garnka wkładamy połówki śliwek gotujemy około 30 minut,dodajemy otartą skórkę z limonki, sos z limonki doprawiamy do smaku do smaku cukier brązowy, cynamon i wanilię.
Knedle polewamy sosem posypujemy bakaliami.

 
Prześlij komentarz