wtorek, 7 października 2014

Oponki waniliowe

W weekend przygotowałam na deser pyszne pachnące wanilią oponki.Sekret lekkich, pysznych oponek polega na smażeniu w wysokim naczyniu tak, aby smażyły się całkowicie zanurzone we wrzącym smalcu.Swój cudowny smak oponki zawdzięczają tajemniczemu składnikowi,  jakim jest napój waniliowy Alpro. Jeśli ktoś nie ma może dodać mleko i dużo wanilli. Oponki go genialne !!!
Składniki

  • 1/2 kg mąki 
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • cukier waniliowy 
  • 25 drożdży
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka napoju sojowego waniliowego Alpro  do nabycia w sklepie sklep sante
  • sól
  • aromat 
  • smalec do smażenia


wykonanie
  Do miski wsypujemy1/4 kg mąki zaparzamy  1/2 l wrzącego napoju sojowego waniliowego.sklpe sante    Drożdże rozpuszczamy w 1/4 l ciepłego napoju sojowego waniliowego wlewamy do ostudzonego zaparzonego ciasta,mieszamy i zostawiamy  w spokoju na 30 minut. Żółtka ubijamy  z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy  do rozczynu. Dosypujemy  mąkę i dobrze wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy  roztopione masło . Wyrobione ciasto pozostawiamy  do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy  na grubość 1 cm wykrawać krążki,  pozostawiamy  do wyrośnięcia .Wyrośnięte krążki  smażymy  na gorącym smalcu. Po zrumienieniu wyjmujemy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem
Prześlij komentarz