Medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym

Sprawdzając pocztę w mojej skrzynce pojawiło się zaproszenie do udziału w konkursie  Nestea „Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”. organizowany przez Agencję RC2.

 Nie mogło być inaczej zaproszenie zostało przyjęte, teraz pozostało czekać na szczegóły i stworzyć danie, które będzie miało szanse wygrać.Zdecydowałam pójść w kierunku dania jesiennego, zdrowego, dietetycznego z wykorzystaniem herbaty Nestea.

Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej  podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym. 
Danie pełne smaków i aromatów. Danie zostało wyróżnione w innym konkursie zajmując 1 miejsce, mam nadzieję ze Nestea również w tym przyniesie mi szczęście. 

Składniki 
  • 1 szt polędwiczka wieprzowa  QAFP
  •  Świeży tymianek
  • Sól, pieprz do smaku.
    Placuszki z kaszy jaglanej

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku                                                                                                                   
     Warzywa na parze

  • Seler
  • Cebula czerwona
  • Marchewka
  • Cebula biała                                                                                                                                                      
     Dodatkowo

  • Owoce
  • Figa
  • Miechunka
  • Zioła do dekoracji
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Kiełki rzodkiewki

Sos śliwkowy
  • 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
  •  Śliwki suszone
  • 50 ml herbaty zielonej Nestea
  • 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
  • Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
  • Sok z limonki 
  • świeży imbir
  • Otarta skórka z limonki
Wykonanie 
 Medaliony z polędwiczki wieprzowej 
Polędwiczkę wieprzową   oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową  układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową i warzywa następnie gotujemy do miękkości
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Sos śliwkowy
 Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną  Nestea dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy sosem śliwkowym
Prześlij komentarz