piątek, 14 listopada 2014

Pierś z kurczaka pod chrupiącą pierzynką z szaszłykiem podane na placuszkach z kaszy z sosem z granatów

 Uwielbiam przygotowywać dania z piersi kurczaka  na wiele sposobów. Pierś jest dietetyczna, zdrowa przygotowuje się ją bardzo szybko.Zgłosiłam się do konkursu Nestea, która była strzałem w dziesiątkę. Pierś z kurczaka pod chrupiącą pierzynką z szaszłykiem  podane na placuszkach z kaszy z sosem z granatów jest jednym z fajniejszych dan,które na pewno powtórzę .Dla mnie pycha. Przepis został zgłoszony  do konkursu „Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”

 Składniki
 Pierś z kurczaka pod pierzynka
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól,pieprz do smaku
  • Posypka
  • 1 łyżka masła orzechowego bez cukru i soli
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • kilka śliwek suszonych
  • kilka orzechów lasowych
  • 1 łyżeczka pestek dyni
szaszłyk
  • kilka śliwek suszonych
  • kilka plastrów boczku
Placuszki z kaszy jaglanej
  • 100 g kaszy jaglanej Kupiec
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych Kupiec
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1łyżka masła orzechowego
  • sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku.
sos z granatów 
  • 1 szkl pestek z granatu 
  • kilka śliwek suszonych
  •  4 łyżki  miodu
  • 50ml herbaty zielonej Nestea
  •   4 goździki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka dokładnie myję osuszam,delikatnie rozbijam uważając, by nie poprzecinać delikatnego mięsa.Rozbity płat piersi z kurczaka posypuję solą,pieprzem.Posypka śliwki,orzechy siekamy dodajmy mielone orzechy,masło orzechowe dokładnie mieszamy następnie posypkę nakładamy na pierś z kurczaka.
Śliwki suszone zawijamy w boczek nabijamy na patyczek.Na patelnię wlewam olej rzepakowy obsmażam następnie,wkładam do naczynia żaroodpornego piekarnika nagrzanego do 180 stopni by doszła
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do
pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
sos z granatów
Tłuszcz z pieczonej  piersi i szaszłyka  przelewamy do rondla, dodajemy pestki granatu,śliwki, herbatę zieloną Nestea,  miód, goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Prześlij komentarz