książecy miodownik



Zostałam zaproszona do udziału w konkursie z piwem. Zadaniem  było  opracowaniu autorskiego przepisu na potrawę stanowiącą najlepsze smakowe połączenie z piwem Książęce Chlebowo Miodowe. Nazwa piwa  i inne skojarzenia pomogły w wyborze. Nie mogło być inaczej jak przygotować książęcy miodownik. Tak w tajemnicy to był strzał w 10, piwo podkręciło smak ciasta .Aromat miody z piwem wieńczony smażonymi orzechami  polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od mniejszego po większego konesera słodyczy.
Przepis bierze udział w konkursie Książęce Chlebowo Miodowe




składniki
ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 15 dag  margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  miodu kurpiowskiego   prawdziwego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 smażone orzechy
  • 30dag  orzechów  włoskich
  • 10dag cukru
  • 3 łyżki Książęce Chlebowo Miodowe
  • 2łyżki   miodu kurpiowskiego
  • 12 dag  masła
dodatkowo
  • 1 masa kajmakowa
  • 1 polewa  czekoladowa
  • 1/2 szkl ponczu

wykonanie 
Do miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki. Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
.Przygotowanie smażonych orzechów Do garnka wkładamy miód, masło, piwo cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy .Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia Składanie ciasta, upieczone ciasto  studzimy. Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy  polewą  czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.


Prześlij komentarz