pstrąg z warzywami w piwie

Przygotowanie oryginalnej potrawy z pstrąga z piwem chlebowe- miodowe Książęce może być nie lada wyzwaniem. Wszystkie trudy wynagrodzi widok gości z apetytem zajadających pstrąga. Danie jest pyszne dietetyczne poezja smaku.
Przepis bierze udział w konkursie piwa chlebowe-miodowe Książęce.
Składniki.
  • 1 pstrąg
  • sok z cytryny 
  • świeży tymianek i bazylia
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki małsa
  • 2 szalotki 
  • 3 ząbki czosnku.
  • groszek zielony mrożony
  • 500ml piwa chlebowe miodowe Książęce
  •  2 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • sol i pieprz do smaku
Wykonanie 
Pstrąga dokładnie oczyszczam płucze.Tuszkę nacieram sola, skrapiam sokiem z cytryny,obkładam świeżym tymiankiem. Szalotki, czosnek obieramy następnie siekamy. marchewkę obieram kroję w krążki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę,szklimy szalotkę, czosnek, marchewkę,zielony groszek Smażymy 3 minuty, zalewamy 200 ml piwa. Pstrąga układamy na warzywach  i pieczemy około 25 minut w temp 230stopni. Co jakiś czas polewamy resztą piwa. Powstały podczas pieczenia sos , przelewamy do rondla i gotujemy 5 minut. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Pstrąga podajemy  na warzywach.
Prześlij komentarz