Rolada z piersi indyka



Pomysł na roladę narodził się z połączenia moich ulubionych składników piersi z indyka, kaszy jaglanej, czosnku i piwa chlebowo-miodowego.  Połączenie składników w jedną całość  było genialne, które zaspokoi nie jednego smakosza. Roladę możemy podać na gorąco, pyszna jest na zimno. Polecam.


składniki

  • 80dag  filetu z piersi z indyka ze skórą
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec
  • Kilka pomidorów suszonych Ponti
  • 1 czerwona  cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • oliwa 
  • Masło
  • 15 plastrów boczku wędzonego
  • 100 ml piwa  chlebowo miodowe Książęce
  • Sól, pieprz do smaku
  • Rozmaryn

Wykonanie
Filet z piersi indyka  dokładnie umyć ,osuszyć  lekko rozbić nadając kształt  prostokąta . Do miseczki włożyć rozmaryn, sól, pieprz, siekany czosnek wymieszać.  Pierś nacieramy ze wszystkich stron,
 Cebulę obieramy siekamy  z czosnkiem.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy  2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i  pokrojone pomidory suszone  smażymy do zarumienia,  pod konie dodajemy kasze jaglaną  doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz  rozkładamy na  piersi z indyka zwijamy, Mięso okładamy plastrami boczku, związujemy nicią kuchenna.
Oliwę rozgrzewamy w  rondlu, obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy piwo,  dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  na 180 pieczemy pod przykryciem około 60-90 minut w zależności od mocy piekarnika.
Roladę wyjąć, pokroić na plastry podawać z warzywami


Prześlij komentarz