Flaki wołowe



Składniki

  • 1 kg gotowanych flaków wołowych
  • 2szt marchewki
  • 2 szt pietruszki
  • 1/2 szt selera
  • 2 pory
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatowej
  • szczypta utłuczonego pieprzu białego
  • 1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • 3 litry rosołu domowego

wykonanie
Oczyszczone, pokrojone flaki przepłukać pod wodą włożyć do garna zalać wodą i gotować 15 minut, flaki odcedzić wodę wylać, włożyć z powrotem do garnka zlać wodą, gotować jedną godzinę. Wyjąć, odcedzić. Wodę wylać. Włożyć z powrotem do garnka, zalać 3 litrami rosołu domowego. Warzywa zetrzeć na tarce, dodać do flaków dokładnie wymieszać. Dodać do flaków przyprawy, na końcu posolić i gotować na małym ogniu około 20-30 minut, aż flaki będą miękkie.
Podawać z pieczywem razowym lub pszennym. Ja uwielbiam z bułką grahamką :)
Prześlij komentarz