Jabłko pieczone z płatkami orkiszowymi

Dieta ach to ty :) Gdzie się podziały desery ?? Otóż są dietetyczne zdrowe i efektowne. Sezon na pieczone jabłka trwa cały rok.Kilka produktów i ma my mega pyszny deser jabłka pieczone z płatkami orkiszowymi o smaku orzechowo maślanym.
Składniki 

  • 2 jabłka
  • 1/3 szkl płatków  orkiszowych 
  • 1/4 szkl otrębów jaglanych
  • 1/4 szkl otrębów żytnich 
  • 1/4 szkl orzechów włoskich
  • 1 brzoskwinia 
  • 2 łyżki miodu
  •  kilka wiórek masła

Dodatkowo

  • owoce do dekoracji
  • miód

Wykonanie 
Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, płatki orkiszowe, jaglane i żytnie.Jabłka umyć,odciąć wierzch na wysokości 2 cm, owoce wydrążyć. Do miseczki przekładamy prażone płatki, otręby, orzechy, miód, pokrojona w kostkę brzoskwinie  mieszamy.
Wydrążone jabłka napełniamy masą, na wierzchu układamy wiórki masła,przykrywamy wierzchami jabłka. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25-30 minut.

Prześlij komentarz