niedziela, 27 grudnia 2015

Piernik świąteczny

Najsmaczniejszy piernik świąteczny  z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi  i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny.
składniki

  • 3 duże jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 szkl mąki szymanowskiej Polskie Młyny
  • 20dag prawdziwego miodu
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 1/2 szkl rodzynek

Polewa czekoladowa

  • 13dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Wykonanie
Do miski  miksera wkładamy margarynę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy  i po jednym żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony miód, śmietanę, wodę, przyprawę do piernika, mąkę wymieszaną z sodą,kakao i obtoczone w mące bakalie. W drugiej misce ubijamy białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.
Polewa czekoladowa
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.
Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze skórki pomarańczowej i posypki
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4


Dobrze wypieczone święta
Prześlij komentarz