czwartek, 4 lutego 2016

Pyszna szynka wołowa wędzona

Dziś tłusty czwartek mam dla Was, przepis na pyszną szynkę wołową zamiast przepisu na pączki. Szynka w smaku przepyszna, zdrowa dietetyczna. Palce lizać:) Koniecznie wypróbujcie przepis :) Powodzenia :) 

składniki   

·                     1,5 kg wołowiny kwiatowej
Peklowanie  

·                     56g peklosoli/ 1 kg mięsa 
·                     2 szt ząbków czosnku
·                     1/4 łyżeczki  ziela angielskiego  
·                     1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
·                     1/2 łyżeczki suszonego cząbru
·                     3 litry wody

Wykonanie
 Szynkę przycinamy formułując kuleczkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Do pojemnika  wlewamy wodę dodajemy peklosól, czosnek, ziele angielskie, pieprz, cząber mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy mięso, myjemy wodą i robimy nową solankę.
Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin.
Wędzenie

Zakładamy osuszacz w wędzarni, ustawiamy temperaturę 40 stopni C na około 1 godzinkę.
Wyjmujemy osuszacz w jego miejsce umieszczamy generator dymu.
Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3,5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy.
 
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 
Prześlij komentarz