wtorek, 22 marca 2016

Babka piaskowa.

Jednym z moich ulubionych ciast na Wielkanoc jest babka. Najbardziej lubię babki drożdżowe i piaskowe. Dziś mam dla Was przepis na pyszną, mięciutką, aromatyczną babkę piaskową, która rozpływa się w ustach. Szybko znika ze stołu,. proponuję zrobić z podwójnej porcji. 
Składniki
  •   30 dag   mąki  pszennej
  • 10 dag  mąki   ziemniaczanej
  • 4  jaja
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1  cukier waniliowy
  • 15 dag masła 
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżki octu
  • 2 łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  • polewa czekoladowa Helio klik

Wykonanie
Masło  utrzeć  z  jajkami  cukrem pudrem  i waniliowym.  Dwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem  do pieczenia połączyć  z masą jajeczną dodać  olej i ocet  wymieszać. Ciasto wylać do  foremki i piec w temperaturze  180 stopni  50  minut. Wyjąć babeczkę z foremki ostudzić zrobić dekoracje.
Smacznego :)


Prześlij komentarz