Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym

Wielkanoc to najważniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej. O ich niezwykłości w dużej mierze decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania.Tradycyjnie na stołach pojawią się baby, mazurki, jajka na wiele sposobów, pasztety, mięsa pieczone, szynki i kiełbasy na wiele sposobów.
Dziś chciałam się podzielić recepturą na mini kiełbaski wędzone do żurku wielkanocnego. Inspiracją do powstania przepis była rozmowa, ze znanym szefem kuchni Krzysztofem Gawikiem.



Mini kiełbaski smakują obłędnie wyglądają pięknie. Możemy je wykorzystać do barszczu, żurku wielkanocnego, jako jeden ze składników sałatki lub jako przekąska.
Jedynie co nas ogranicza to nasza wyobraźnia do tworzenia nowych smaków, komponowania wyśmienitych przepisów.

Składniki
Mięso
  • ·        1kg łopatki
  • ·        70dkg podgardle

Przyprawy
  • ·        32g soli peklowej
  • ·        3g czarnego pieprzu  
  • ·        2g świeżego czosnku
  • ·        1g majeranku

Żurek z mini kiełbaskami wędzonymi
  • ·        2szkl zakwasu
  • ·        Mini kiełbaski wędzone
  • ·        1litr wywaru z włoszczyzny
  • ·        1 cebula
  • ·        1 ząbek czosnku
  • ·        3-4 suszone grzybki
  • ·         chrzan
  • ·        Sól, czarny pieprz , majeranek
  • ·        Kilka plastrów boczku wędzonego

Wykonanie
Przygotowanie
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy.
Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22g mieszanki przypraw Podgardle pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki na dobę.  Mięso z łopatki mielimy na sitku nr 8mm, podgardle na 4mm, Do miski wkładamy zapeklowane mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę mięsa  robimy mini kiełbaski.
Wędzenie
Kiełbaski układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55stopni C wędzimy około  1,5 -2 godziny.

Żurek wielkanocny 
Wykonanie
Grzyby opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej wody pozostawić na kilka  godzin. Odcedzić zostawiając wodę. Do garnka wlewamy wywar z włoszczyzny, dodajemy mini kiełbaski wędzone, czosnek, zagotować. Dodać wodę z grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, pokroić w pióra  zrumienić na rozgrzanym oleju dodać do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Chipsy
Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni  pieczemy do zarumienia.
Serwis na talerzu
Na talerzu układamy mini kiełbaski, połówki jajka, chips z boczku, wlewamy żurek.


Brak komentarzy: