Wielkanocna szynka wędzona

 Jakość wędlin sprzedawanych w sklepie ma  wiele do życzenia. Od ponad roku sama robię wędliny domowe, uwierzcie to nic trudno. Domowa wędlina jest lepsza i zdrowsza. Na święta wielkanocne przygotowałam różne wędzonki, które wyszły pyszne i smaczne. Dziś mam dla was przepis na wielkanocną szynkę wędzoną.
  składniki 



Mięso 

  • 5kg szynki

Solanka

  • 300g peklosmaczku klik  lub 250g peklosoli (tabela dziadka )
  • pieprz czarny
  • czosnek
  • kilka liści laurowych 
  • kilka ziaren ziela anielskiego 

Parzenie 

  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • kilka liści laurowych.  

Wykonanie 
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.
Przygotowanie solanki
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy pekosmaczek/ peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku  250ml wody z przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania.  Przestudzony, wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy.Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki  na 4-5 dniu.
Przygotowanie do wędzenia.
 Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej. Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.
Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
Parzenie
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 70-72 stopnie. Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy  wieszamy do ocieknięcia.
Prześlij komentarz