piątek, 29 kwietnia 2016

Grasica cielęca podana na sałatce ze szczawiu z winegretem cytrusowym

Grasica cielęca podana na sałatce ze szczawiu z winegretem cytrusowym
Składniki

  • ½ kg grasicy cielęcej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • Pęczek szczawiu
  • 5 jajek
  • 1 litr mleka
  • 30dkg kaszanki
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • Słonecznik
  • Grzanki
  • Skórka i sok z cytryny
  •  3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
  • sól i pieprz do smaku 
  • Ocet
Wykonanie
Smażona grasica  
Oczyszczoną grasicę włożyć do mleka na 24 godzin.  Po tym czasie, grasicę wyjmujemy Po odsączeniu  grasicę parzymy, na koniec zdejmujemy zewnętrzną błonę, studzimy. Pokrojoną na mniejsze kawałki grasicę  smażymy na oleju rzepakowym i  maśle z dodatkiem  tymianku, czosnku i cytryny. Pod koniec dodajemy porto Na sam koniec dodajmy słonecznik. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą 
Chipsy
Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni  pieczemy do zarumienia.
Smażona kaszanka
 Na rozgrzanej patelni smażymy kaszankę
Jajko w koszulce
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek) Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.
Dressing owocowy
Do pojemnika wlewamy sok z cytryny, olej, miód dodajemy skórkę cytrynową, mieszankę suszonych pomidorów, czosnku i bazylii doprawiamy do smaku sola i pieprzem




Prześlij komentarz