Roladki z górki cielęcej z grzybami leśnymi podane na puree selerowo-jabłkowym z chrzanem z sosem pieczeniowym z karmelizowanym jabłkami z olejem rzepakowym

  Przepisów na blogu z cielęciny jest mało postaram się w najbliższym czasie przygotować kilka dań, które zachwycą nasze podniebienia. Dziś przygotowałam roladki z górki cielęcej z grzybami leśnymi podane na puree selerowo-jabłkowym z chrzanem z sosem pieczeniowym z karmelizowanym jabłkami z olejem rzepakowym, które możecie podać na obiad, kolację, przyjęcia i wiele innych okazji.  Danie grzechu warte.  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy  dla organizmu.

Składniki
  • 1kg górki cielęcej
  •  3 szt marchewki 
  •  1 szt pietruszka 
  • 1 szt seler
  •   5 szt cebuli szalotki  
  •  100ml wino  białe wytrawne
  • ½ kg grzybów leśnych

puree selerowo-jabłkowe z chrzanem 
  • 1 seler
  •  6 szt jabłka
  •  Świeży  chrzan  lub ze słoika
  • gałka musztatałowa
  • pieprz 
  • sól
  • mleko
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • masło

Karmelizowane jabłka

·                         2 jabłka grójeckie
·                         2 łyżki miodu
·                         sok z 1/2 limonki
·                         kardamon do smaku
·                         imbir do smaku
 Dodatkowo 

  • olej rzepakowy
  • rukola

Wykonanie
Roladki z górki cielęcej 
Mięso oddzielamy od kości myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojone grzyby leśne, z natką pietruszki, cebulą. Doprawiamy do smaku. Na desce układamy rozkładamy folię spożywczą, układamy plastry mięsa, farsz z grzybów leśnych. Roladę dokładnie zwijamy zawijamy w folię i gotujemy na parze. Około 30-40 minut
Sos pieczeniowy:
Na rozgrzanej patelni  na oleju i maśle smażymy pokrojone warzywa: cebula, marchewka, seler, pietruszka. Po około 5 minutach dodajemy wino dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Roladki wkładamy do sosu chwilę gotujemy. 
Puree z selera
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery, które zalewamy mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny (aby zachowały ładny kolor). Gotujemy do miękkości i przekładamy do miski, dodajmy obrane jabłka, masło, gałkę muszkatołową, chrzan, pieprz biały, sól  i dokładnie miksujemy blenderem .  Możemy dodać odrobinę  śmietanę jeśli będzie za gęste.Doprawiamy do smaku
Karmelizowane jabłka:
 Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy krążki jabłek,            chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu  i sok z limonki. 
Prześlij komentarz