Sałatka letnia z truskawkami z olejem rzepakowym

 Wiosną na moim stole bardzo często goszczą sałatki, które przygotowuję z różnych składników.  Zawsze staram się dobierać składniki pod względem wartości odżywczej, została dobrze zbilansowana.  Na talerzu znalazły się  owoce, warzywa, kwiaty które kojarzą się nam z wiosną. Sałatka smakuje obłędnie, pięknie pachnie i wygląda bardzo kolorowo. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy  dla organizmu.
Składniki
• Mix sałat
• Kasza jaglana
ser mozzarella
• Pomidorki koktajlowe
• Truskawki
• Bazylia
• Kwiaty jadalne
Dressing truskawkowo- żurawinowy
• 25 dag świeżych truskawek
• 150 ml wina czerwonego wytrawnego
• 15 ml octu winnego czerwonego
• 15 ml oleju rzepakowego
• 3 łyżki miodu
• 4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mięsa
• sól, pieprz, czosnek mielony do smaku
• 5 dag suszonej żurawiny


Wykonanie
Dressing truskawkowo żurawinowy
Do rondla wkładamy umyte truskawki wlewamy wino, miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia. Truskawki z sosem dokładnie miksujemy blenderem. domową konfiturę do mięsa z żurawiny, suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji. Dodajemy ocet, olej rzepakowy Doprawiamy do smaku solą pieprzem i czosnkiem pod koniec dodajemy pokrojone truskawki .
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowani. Ugotowaną zimną kaszę kroimy w kostkę.
Na talerzu układamy mix salat, kaszę jaglaną, ser, pomidorki koktajlowe, truskawki, kwiaty jadalne. Przed podaniem polewamy dresingiem truskawkowo żurawinowym 
Prześlij komentarz