Kiełbasa szynkowa drobiowa

 Kiełbasa szynkowa  drobiowa 
Wędlina ze sklepu mówię stanowcze nie. To nic trudno, sami możemy zrobić w domu pyszną zdrową dietetyczną kiełbasę szynkową z drobiu. Smak wygląd powala. 

Składniki
  • ·        1kg udźca z indyka
  • ·        50 dkg golonki
  • ·        1kg karkówki

Przyprawy

  • ·        45g Peklosoli
  • ·        5 g Pieprzu czarnego
  • ·        2g  mielonej i 1/2 łyżeczki  w ziarenkach  kolnedry
  • ·        3g Cukru brązowego
  • ·        1g Galki muszkatołowej
  • ·         2g Oregano
·        Około150ml  ml zimnej wody
Wykonanie
Przygotowanie
Do miski wrzucić wszystkie przyprawy wymieszać.
 Udziec kroimy na kawałki 4cmx5cm,następnie rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa, Do miski wkładamy mięso dodajemy 24g mieszanki przypraw delikatnie mieszamy. Pokrojone mięso z golonki i karkówki mieszamy z 34g mieszanki przypraw. Zapeklowane mięso wkładamy do lodówki na 2 doby. Karkówkę i golonkę mielimy na sitku nr 6mm.
Przygotowanie przed wędzeniem.
Wyjmujemy mięso z lodówki. Mieszamy mięso klasy I wyrabiamy do czasu, aż będzie się kleić, dodajemy mięso z golonki, karkówki około 150ml wody. Wszystko dokładne mieszamy aż masa będzie jednolita i kleista, przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle osłonki formując batony. Końce zawiązujemy sznurkiem.
Osadzanie:
Kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.
Wędzenie
Kiełbasę wstawiamy do wędzarni ustawiamy temperaturę 50-55 stopni  wędzimy około 3,5-4 godziny.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny. Gotujemy do osiągnięcia temperatury wody około 75 stopni, wkładamy batony. Parzymy do osiągnięcia w środku 70-72 stopni.
Podsuszanie
Podsuszamy kiełbasę przed dwa kolejne dni. W pierwszym dnu ustawić temp na 40stopni bez dymu przez 2 godziny pozostawiam w wędzarni. W drugim dniu ponownie suszymy 2 godziny w temperaturze 40 stopni



Prześlij komentarz