wtorek, 10 maja 2016

Sałatka letnia w ogórku z olejem rzepakowym

Latem sałatki ze świeżymi warzywami i owocami są najpyszniejsze. Zdrowe owoce,warzywa pyszny sos i kolacja gotowa.  Smakuje obłędnie :) Prosta sałatka podana inaczej czyni ją wyjątkową. Nie wiem jak inni ale ja bym jadła ją oczami. Inspiracją do podania sałatki w ogórki była restauracja hotelowa.„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy  dla organizmu.
Składniki

  • sałata lodowa
  • 2 szt ogórki
  • pomidory koktajlowe
  • ser mozzarella w kulkach
  • maliny
  • olej rzepakowy Rapso
  • sok z cytryny
  • ocet balsamico
  • sól,pieprz do smaku

Wykonanie
Ogórek dokładnie myjemy kroimy na wzdłuż na cienkie długie plastry.Sałatę lodową dokładnie myjemy osuszamy suszarką do sałaty lub ręcznikiem papierowym.Pomidorki myjemy kroimy na pół. Ogórek myjemy kroimy na pół,wydrążamy środek kroimy. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki( sałatę lodowa, ogórek, maliny,ser,pomidorki ) doprawiamy do smaku ocet,solą pieprzem i sokiem z cytryny mieszkamy. Z cienkich plastrów ogórka robimy okrąg na talerzu do środka wkładamy wymieszane składniki sałatki. Sałatkę polewamy olej rzepakowym Rapso.

Prześlij komentarz