Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem

 Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami, idealny do smażenia, pieczenia i duszenia.  Wzbogaca smak potraw. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy  dla organizmu.

Składniki: 

  • 400 ml oleju rzepakowego 
  • 500g lodu 
  • świeży tymianek

Przygotowanie
Lód przesypujemy do pojemnika
Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego.
Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h. Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka wkładamy świeży tymianek.
Prześlij komentarz