Ptysie z bitą śmietaną

 Sezon na owoce w pełni. Granatowe jak niebo przed burzą jagody, porzeczki ukryte pod liśćmi to wymarzony dodatek do ptysi z bitą śmietaną.  Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym z nich jest Monte Santi Original, które skradło moje serce. Jest pyszne, delikatne polecam Wam gorąco

Składniki 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 6 dag masła
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem
  • 1/2 litra kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  •  cukier puder
  •  jagody i porzeczki

Wykonanie 
W rondlu zagotować pół szklani wody z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę,wymieszać by ciasto było gładkie. Odstawić do wystudzenia> Do ciasta wsypać proszek do pieczenia i mieszając wbijać po jajku. Wyrobić aż ciasto będzie lśniące.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskać małe porcje ciasta i  kłaść na blachę w odstępach około 5 cm. Piec około 20 minut q temp 220 stopni
Kremówkę ubić na sztywno dodać śmietan fix z cukrem pudrem
Ptysie przekroić jedną napełnić kremówką za pomocą szprycy . posypać owocami, przykryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.
Prześlij komentarz