Wędzona śmietana

Wędzona śmietana doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami. Jej intensywny dymny aromat zaskakująco kontrastuje z jej naturalną świeżą kwasowością. Podobnie możemy przygotować wędzony jogurt

Wędzona śmietana
Składniki:
 - 400 ml śmietany 18% 
- 500g lodu

 Przygotowanie

: Lód przesypujemy do pojemnika. Śmietanę wykładamy na płaską blaszkę. Wkładamy do wędzarni Borniak blaszkę ze śmietaną.
Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej śmietany. Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h. Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni.
Naszą śmietanę mieszamy co 15 minut. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h. Po skończonym wędzeniu śmietanę dokładnie mieszamy i przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Prześlij komentarz