Szynka wędzona podpiekana

Każdego dnia przekonowujemy  jak bardzo wpływa na nasze zdrowie zdrowe odżywiane. W sklepach większość wędlin zawiera konserwanty które są szkodliwe. Przygotowanie w dmou własnej wędliny pozbawionej chemii to nic trudnego. Dziś przygotowałam szynkę wędzoną popiekaną. Proces parzenia zamieniłam na podpiekanie chcąc zachować aromat i smak. Myślę ze to był świetny pomysł. Polecam gorąco :) Szynka wyszła pyszna, aromatyczna ze "palce lizać"

Szynka wędzona podpiekana
Składniki
  • 5kg szynki wieprzowej bez skóry

Mieszanka przypraw do peklowania
  • 450g  peklosmaczku  Tradismak
  • 20 g cukru brązowego
  • 8 g pieprz czarnego
  • 20g kolendry
  • 20 g  rozmarynu
  • 20g majeranku
  • 10 g lubczyku
  • Kilka liści laurowych
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • Główka czosnku

Dodatkowo
  • Zrębki olchowe
  • Siatka wędzarnicza

Wykonanie
Do garnka wlewamy około 2,5 litra zimnej wody dodajemy peklosmaczek 
Przygotowanie mieszanki przypraw
Wszystkie składniki  mieszanki peklującej wkładamy do  garnka zalewamy 500 wodą Od zagotowania gotujemy kilka minut. Wywar z przyprawami dodajemy do solanki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną  solanką nastrzykujemy  „kuleczki” z szynki w  kilku miejscach Mięso układamy w pojemniku do peklowania, zalewamy solanką. Ostawiamy w chłodne miejsce na 5 dni.  Szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do siatki wędzarniczej.  Tak przygotowaną szynkę wieszamy  na hakach w komorze wędzarni

Osuszanie
Zakładamy osuszacz wędzarni w komorze wędzarni, Mięso osuszamy około 2godziny w temperaturze  40 stopni.
Wędzenie
Zakładamy generator dymu  podnosimy temperaturę do 50 stopni wędzimy około 4 godziny do uzyskania  jasnobrązowego koloru wędzonek.
Podpiekanie

Wyłączamy generator dymu, podnosimy temperaturę do 90 stopni. Podpiekamy do uzyskania w środku  szynki 70 stopni.
Prześlij komentarz