poniedziałek, 19 września 2016

Pstrąg wędzony z wędzarni

Pstrąg wędzony na ciepło 

Składniki
  • 2 pstrągi

Solanka
  • 2 litry wody
  • 100g soli
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie
Pstrągi dokładnie patroszymy oczyszczamy pozbywamy się łusek, wycinamy skrzela odcinamy głowę lub usuwamy oczy.
Przygotowanie solanki
Do pojemnika wlewamy 2 litry zimnej wody dodajemy przyprawy: sól, pieprz kolorowy, czosnek liście laurowe, ziele angielskie mieszamy do rozpuszczenia. Ryby wkładamy do solanki na 18-24 godziny wkładamy do lodówki. Wyjmujemy pstrągi z solanki, płuczemy w wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wędzenie
 Zakładamy osuszacz, ustawiamy temperaturę 45stopni. Osuszamy przez około 2 godziny.. Włączamy generator dymu podnosimy temperaturę na 55 stopni przez około 4 godziny. Następnie podnosimy temperaturę 90 stopni i wędzimy około 20 minut

  
Prześlij komentarz