Tatar wołowy w nowym wydaniu z gravlax z zółtka wędzonym olejem rzepakowym z tymiankiem

Gdzie Tatar (befsztyk tatarski) jest daniem, które pojawia się na stołach podczas wielu okazji. Jedni go uwielbiają, inni nie koniecznie. Bardziej kreatywne podanie pozwala ukazać całą majestatyczność i ponadczasowość tak lubionego i kultowego dania. Tatara najlepiej przygotować w bardzo dobrej jakości wołowiny,  powinno być świeże, pochodzić ze sprawdzonego źródła

Przepis na tradycyjny polski tatar wołowy jest znany i chętnie z niego korzystamy, Tradycyjna forma podania i przygotowania tatara została zmieniona. Żółtka  zostało przygotowane  metodą gravlax charakterystyczną  dla kuchni skandynawskiej najczęściej tą metodą przygotowywano łososia peklowanego w soli,cukrze i koperku. Olej został zamieniony na olej wędzony olej rzepakowy z tymiankiem. Dodatkowych. walorów smakowych w daniu dodał olej rzepakowy wędzony z tymiankiem.Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami, idealny do smażenia, pieczenia i duszenia.  Wzbogaca smak potraw. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy  dla organizmu.





Dla odmiany przygotowałam w nowym wydaniu, wykorzystując inne techniki obróbki uzyskując nowy smak. Żółtko zostało zamarynowane w soli i cukrze w podobny sposób robimy gravlax z łososia. 


Składniki 
  • 50dkg polędwicy wołowej 
  • ogórek kiszony
  • cebula czerwona
  • pieprz   czarny do smaku
  • sól 
  • 4 szt żółtka
  • Pikle
  • Domowy chleb żytni na zakwasie
  • 30dkg cukru
  • 30dkg soli
  • Wędzone masło
  • 400ml olej rzepakowy
  • 500g lód
  • Świeży tymianek

Wykonanie
Tatar wołowy 
 Mięso dokładnie myjemy siekamy. Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wołowinę  doprawiamy do smaku solą, pieprzem i i olejem rzepakowym wędzonym  z tymiankiem 
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem

Lód przesypujemy do pojemnika Olej rzepakowy wlewamy do miseczki. Wkładamy do wędzarni miseczkę z olejem. Pojemnik z lodem musi znajdować się poniżej oleju rzepakowego.Włączamy tylko generator dymu i wędzimy nasz produkt przez 1h.
Temperatura w wędzarni musi wynosić około 25-30 stopni. Dla uzyskania mocniejszego efektu możemy przedłużyć czas wędzenia do 2h.
Po skończonym wędzeniu olej przelewamy do dzbanuszka wkładamy świeży tymianek.
Gravlax z zółka

Do płaskiego pojemnika wsypujemy sól i cukier mieszamy. Delikatnie układamy żółtka zasypujemy mieszanką soli i cukru, postawiamy na 1 godzinę.
Po określonym upływie czasu delikatnie na łyżkę wkładamy żółto, wkładamy do wody, oczyszczamy z nadmiaru soli i cukru. Wkładamy do wędzonego oleju rzepakowego z tymiankiem. 
Z chleba żytniego domowej roboty robimy grzanki
Serwis
Na talerzu układamy pokrojoną cebulę czerwoną, ogórki kiszone, mięso wołowe, na wierzchu układamy żółto. Obok układamy grzankę, pikle z warzyw.

Kochani polecam gorąco ten przepis na pewno zaskoczycie nim swoich gości. 
W sposobie podania tatara ogranicza nas nasza wyobraźnia. Pozwolę sobie pokazać  inny sposób serwowania befsztyka wołowego na talerzu ale równie efektowny :)
Prześlij komentarz