Piernik staropolski dojrzewający Lucyny Cwierczakiewiczowej

Piernik Staropolski dojrzewający.
 Boże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej  którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach.

Składniki
·         500 g miodu naturalnego lipowego
·         2 szklanki cukru
·         150 g masła
·         100g smalcu 
·         1 kg mąki pszennej
·         3 jajka
·         3 łyżeczki sody oczyszczonej
·         125 ml mleka
·          szczypta soli
·         2 torebki przyprawy korzennej do piernika
·         2 łyżki kakao (można pominąć w przepisie oryginalnym go brak osobiście bardzo lubię z kakao)

 Dodatkowo
  • powidła śliwkowe
  • masa marcepanowa
  • Polewa czekoladowa
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 2 łyżki śmietanki 36%


Wykonanie

 W garnku miód, cukier, masło, smalec, przyprawę do piernika podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,  Wystudzić.

Do miski wsypać mąkę, sól, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, schłodzoną masę
Ciasto wyrobić i przełożyć do miski kamiennej, szklanej lub plastykowej  ze szczelną pokrywką odstawić w zimne miejsce (piwnica lub lodówka ) na 5-6 tygodni

Na kilka dni 5-7 dni  przed świętami wyciągamy ciasto z lodówki pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Ciasto na \ podziel na trzy części, rozwałkowujemy na 0,5cm-1cm Wykładamy blachę  papierem do pieczenia , przekładamy placek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 15-20 minut..  Odstawiamy do ostygnięcia. Tak samo robimy z dwoma pozostałymi blatami piernika.
Ostudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową.  Piernik przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy książką.
Na dwa dni przed świętami piernik kroimy na 3 długie pasy jednakowej szerokości, oblewamy polewą czekoladą robimy dekoracje według uznania
Polewa czekoladowa
W garnku do gotowania mleka na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę . Zdejmujemy z ognia stopniowo dodajemy masło mieszając do powstania  połyskującej masy, dodajmy śmietankę. mieszamy







Prześlij komentarz