Cukrowe animacje 14 pięknych tortów z ręcznie modelowanymi figurkami Carlos Lischetti

Na rynku wydawniczym ukazała się perełka do amatorów i profesjonalistów Cukrowe animacje 14 pięknych tortów z ręcznie modelowanymi figurkami  Carlos Lischetti wydawnictwa PROMISE.Namiętność Carlosa Lischetti do pieczenia, cukiernictwa i dekorowania tortów zaczęła się przeszło 20 lat temu. Jako mały chłopiec, Carlos najlepiej czuł się w kuchni swego rodzinnego domu w Rosario w Argentynie, piekąc ciasta dla rodziny i eksperymentując z najrozmaitszymi dekoracjami z lukru. W miarę jak rosły jego zainteresowania, zaczął uczestniczyć w rozmaitych lokalnych kursach dekoracji tortów, które ostatecznie pozwoliły mu osiągnąć mistrzostwo w różnych technikach modelowania w lukrze. Gdy to hobby stało się zawodem, nadal pracował w Rosario, aż nadal rosnąca potrzeba wiedzy skłoniła go do jeszcze bardziej zaawansowanej nauki, tym razem w Paryżu i Londynie.

Carlos wypracował swój własny, bardzo osobisty styl, nadając każdej ze swoich postaci unikalny, „animowany” charakter.


Dzięki licznym podróżom i temu, że jego prace regularnie prezentowane są w Cakes & Sugarcraft, stał się dobrze znany na całym świecie jako wiodący mistrz modelowania cukierniczego.
Carlos aktualnie wykłada w kilku międzynarodowych szkołach kulinarnych, w tym w Squires Kitchen’s International School w Farnham, Surrey.
Profesjonalny, ale zrozumiały styl nauczania autora sprawia, że modelowanie będzie proste: nawet jeśli jesteś zupełnym nowicjuszem, odkryjesz, jak osiągnąć efektowne modele z bezbłędnym wykończeniem. Co więcej, każdemu tortowi towarzyszy pasujący do niego mini projekt – w tym lukrowane ciasteczka, mini torty lub ciastka na patyczkach – które można ofiarować gościom jako cenny prezent, który zabiorą do domu.

Spis treści
Podstawowe składniki jadalne i narzędzia.

W tym rozdziale znajdziemy informacje na temat narzędzi w cukiernictwie, jak zrobić woreczek do skrobi, jak zrobić karnecik z pergaminu
Przepisy
Autor przekazuje nam podstawowe przepisy  na ciasto maślane, biszkopt, mini torciki pomarańczowe, ciastkowe lizaki i inne.
Nadzienia
W tym rozdziale poznamy tajniki przygotowania kremu na bezie, syropu cukrowego,ganaszu
Polewy i lukry  plastyczne

Jak tytuł wskazuje znajdziemy cenne rady i przepisy na  różne lukry i polewy.
Szykowanie i obkładanie ciast do dekoracji

Autor opisuje, ilustruje nam jak obłożyć boki tortu biszkoptem, lukrem plastycznym.
Porady dotyczące modelowania i technik

Poznamy tajniki modelowania podstawowych kształtów figurek i innych ozdób na tort ciasto., techniki malowania  barwnikami.  Większość wskazówek możemy zobaczyć na zdjęciu co bardzo ułatwia pracę.
 Przysłowiową wisienką na torcie jest  14 projektów pięknych tortów świątecznych dla całej rodziny z ilustrowanymi instrukcjami krok po kroku 

Profesjonalny, ale zrozumiały styl nauczania autora sprawia, że modelowanie będzie proste: nawet jeśli jesteś zupełnym nowicjuszem, odkryjesz, jak osiągnąć efektowne modele z bezbłędnym wykończeniem.
Co więcej, każdemu tortowi towarzyszy pasujący do niego mini projekt – w tym lukrowane ciasteczka, mini torty lub ciastka na patyczkach – które można ofiarować gościom jako cenny prezent, który zabiorą do domu.

Pięknie zaprojektowana książka dla kreatywnych cukierników na każdym poziomie umiejętności.  Książka jest jedną z tych, która na pewno nie będzie się kurzyć na półce, wręcz przeciwnie będzie używana bardzo często w kuchni.
 „Znacznie taniej książkę można kupić w sklepie wydawcy w zestawie z inną nowością, o której wkrótce Wam napiszę”. klik
Znajdziemy też inspiracje na Boże Narodzenie. 
Na końcu książki dodanie są szablony, które możemy wykorzystać podczas racy 

Prześlij komentarz