sobota, 17 grudnia 2016

Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa

 Wieprzowina jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków mięs przez Polaków. Możemy w domu przygotować pieczeń, wędlinę rozpływającą się w ustach pełną smaku i aromatu. Nasze podniebienia będą zachwycone jak nasi goście i rodzina.
Gotowana łopatka jest przepyszna, soczysta, Myślę, że nie wiele osób rozpozna, że jest gotowana. Z punktu ekonomicznego ubytek mięsa podczas gotowania jest dużo mniejszy od podczas pieczenia. Gotowana łopatka jest genialna w smaku,idealna na kanapki często przygotowuje w domu. 

składniki 
  • 2 kg łopatki bez kości
  • 2 l. wody
  • 2 łyżki przyprawy red spice klik lub uluiona własna mieszanka przypraw 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op żelatyny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego lub według własnego smaku
  • 1 łyżka tymianku
  • dratwa
Wykonanie 
Łopatkę nacieramy żelatyną wymieszaną z łyżką stołową soli i przyprawą red spice  i łyżeczką pieprzu. Natarte mięso zawijamy i przewiązujemy.
Do gotującej wody o temperaturze około 90 stopni wkładamy mięso i parzymy na bardzo małym ogniu do osiągnięcia w środku mięśnia około 70 stopni około 2 godziny. Woda nie może się gotować!!!!!!
Wyjmujemy gorącą łopatkę obsypujemy przyprawą red spice , tymiankiem, majerankiem zawijamy w folię aluminiową. Po ostygnięciu mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Prześlij komentarz