Domowy baleron wędzony parzony

Moja rodzina ma słabość do domowych wędzonek, nie chce patrzeć na te ze sklepu. Nie mam wyjścia systematycznie przygotowuję  domowe wędliny. Większość robi się podobnie z dodatkiem peklosmaczku, przypraw i ziół.
składniki

  • 1szt karkówki wieprzowej około 2kg 
  • sól himalajska Premieur klik
  • pieprz czarny Premieur  klik

solanka 
  • 200g peklosmaczku klik na litr wody 
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego Premieur klik/
Parzenie

  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego Premieur klik
  • 3 ząbki czosnku
wykonanie 
Karkówkę myjemy nacieramy solą himalajską i pieprzem czarnym, odkładamy na dobę do lodówki
Solanka
Po pojemnika wlewamy litr wody dodajemy peklosmaczek,  pieprz  liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, Karkówkę nastrzykujemy przygotowaną solanką 10% w stosunku do jej masy.  Układamy w naczyniu zalewamy pozostałą solanki odkładamy do lodówki na 5 dni.

Przygotowanie do wędzenia
Wyjmujemy z solanki wkładamy do siatki wędzarniczej  i wieszamy na kilka godzin w chłodnym miejscu w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Wentylatorem osuszamy 2 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania  ładnego koloru.
Parzenie
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy baleron uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Karkówka powinna mieć w środku około 68 stopni. Studzimy.
Prześlij komentarz