wtorek, 17 stycznia 2017

Domowy baleron wędzony parzony

Moja rodzina ma słabość do domowych wędzonek, nie chce patrzeć na te ze sklepu. Nie mam wyjścia systematycznie przygotowuję  domowe wędliny. Większość robi się podobnie z dodatkiem peklosmaczku, przypraw i ziół.
składniki

  • 1szt karkówki wieprzowej około 2kg 
  • sól himalajska Premieur klik
  • pieprz czarny Premieur  klik

solanka 
  • 200g peklosmaczku klik na litr wody 
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego Premieur klik/
Parzenie

  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego Premieur klik
  • 3 ząbki czosnku
wykonanie 
Karkówkę myjemy nacieramy solą himalajską i pieprzem czarnym, odkładamy na dobę do lodówki
Solanka
Po pojemnika wlewamy litr wody dodajemy peklosmaczek,  pieprz  liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, Karkówkę nastrzykujemy przygotowaną solanką 10% w stosunku do jej masy.  Układamy w naczyniu zalewamy pozostałą solanki odkładamy do lodówki na 5 dni.

Przygotowanie do wędzenia
Wyjmujemy z solanki wkładamy do siatki wędzarniczej  i wieszamy na kilka godzin w chłodnym miejscu w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Wentylatorem osuszamy 2 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania  ładnego koloru.
Parzenie
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy baleron uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Karkówka powinna mieć w środku około 68 stopni. Studzimy.
Prześlij komentarz