poniedziałek, 20 lutego 2017

Walentynkowe pierogi z kapustą mięsem i grzybami.

 Czasami tak bywa laptop odmawia posłuszeństwa, mam cichą nadzieję ze była to ostatnia wizyta.
Z opóźnieniem pojawia się przepis na pyszne walentynkowe pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki 
ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl letniej wody
  • sól
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg ugotowanej łopatki
  • 20dag podgardle
  • 1/2 kg mięsa z drobiu z rosołu.
  • 1 cebulka
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku


wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz,złożyć na poł i dobrze skleić brzegi.
Kapustę ugotować i odcedzić wodę, następnie zemleć w maszynce na dużych oczkach. Łopatkę, podgardle ugotować do miękkości.  Mięso ugotowane zemleć na drobniejszym sitku. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju rzepakowym. Wszystko połączyć i doprawić do smaku.
Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. Mieszać łyżką by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować, gdy wypłyną gotować około 3 minuty. Odcedzić,
Prześlij komentarz