Dietetyczny filet z indyka wędzony peklowany na sucho

 Nie ma nic lepszego na śniadanie, jak własnoręcznie przygotowana domowa wędlina z piersi indyka.
Wyróżnia ją od tej ze sklepu, jest zdrowa, delikatna, soczysta pyszna w smaku pozbawiona chemii, konserwantów. T co ją dodatkowo wyróżnia  jest dietetyczna, szczególnie polecana dla dzieci i osób które zdrowo się odżywiają :)
Składniki
2x ok. 1 kg piersi z indyka
Przyprawy
·          5 liści laurowych
·          1 łyżeczka pieprzu czarnego
·          1 łyżeczka pieprzu kolorowego
·          2 łyżki soli peklującej
·          3-4 szt ziela angielskiego



Parzenie
·          Kilka liści laurowych
·          Kilka ziaren pieprzu czarnego
·          Kilka ziaren pieprzu kolorowego
·          3-4 ząbki czosnku
·          18 g peklosoli na 1kg mięsa lub według własnego smaku.
·          Kilka ziaren ziela angielskiego.




Wykonanie
Do moździerza wkładamy przyprawy liście laurowe, pieprz czarny, pieprz kolorowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek.  Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę.
Filet z indyka dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą  Filet z indyka wkładamy do lodówki na 48 godzin. Pierś z indyka wkładamy do siatki wędzarniczej następnie wieszamy na drążku osuszamy kilka godzin w chłodnym miejscu. Tak przygotowany filet z indyka  wstawiamy do komory wędzarni ustawiając temperaturę 30 stopni bez dymu na około 1, 5 godziny. Włączamy dym wędzimy w temperaturze 55 stopni około 3-4 godziny do uzyskania koloru złotego.


Parzenie
Na około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć  grzanie kuchenki do minimum wędzony filet  wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około  jednej godziny.


Prześlij komentarz