Filozofia smaku", Teo Vafidis

Książka "Filozofia smaku" ukazała się nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki. Jest ona gratką, dla osób, które kochają Grecję,  lubią kuchnię grecką. Pan Teo Vafidis zabiera nas w podróż zaczyna się od miasteczka Seres w którym urodził się autor. Kolejnym etapem jest Wyspa Milos, Folegandros, Kreta, Mykonos, Naksos i Półwysep Chalcydycki


Filozofia smaku",  Teo Vafidis - podróżnik i mistrz kulinarny o greckim pochodzeniu, Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. W książce „Filozofia smaku” na którą wielu fanów od dawna czekało, prezentuje swoje ulubione przepisy, które każdy może przygotować w swojej kuchni. Opowiada o smakach z dzieciństwa i miejscach dla niego ważnych. Każdy kto chce dowiedzieć się więcej o Grecji i jej kuchni bezpośrednio od znawcy, ma teraz niezwykłą okazję by wybrać się w tę krajoznawczo-kulinarną podróż. 


Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. 
Rozdział pierwszy: SERES. TU SIĘ WSZYSTKO ZACZĘŁO.
Rozdział drugi : MOJE GRECKIE WAKACJE


Rozdział trzeci:  SEKRETY KUCHNI STAROŻYTNYCH GREKÓW 
Czwarty rozdział mój ulubiony nosi tytuł DIETA PACHNĄCA SŁOŃCEM 


Rozdział piąty Pan Teo Vafidis zabiera nas w podróż poznamy SMAKI GRECJI
W ostatnim szóstym znajdziemy 70 receptur na tradycyjne greckie dania. mamy do wyboru przepisy na przystawki, zupy, dania mięsne, ryby i owoce morza, dania warzywne i desery
Na końcu książki „Filozofia smaku” autor umieścił  słowniczek polsko-grecki. Znajdziemy  tam specjalnie wybrane, podstawowe i najważniejsze zwroty, które warto zapamiętać przed podróżą do Grecji. 

 Na końcu książki znajdziemy indeks potraw, który zachwyca miniaturą zdjęcia dania. 

Prześlij komentarz