Wiejska kiełbasa domowa.

Nie pamiętam kiedy kupowałam wędlinę ze sklepowej półki, która nafaszerowana jest chemią :( Często przygotowuję w domu domowe wędliny, których smak zapach jest rozkoszą dla podniebienia. Przygotowując domową wiejską kiełbasę wiem z jakiej jakości mięsa została przygotowana jest zdrowa z czystym sercem polecam.  Wiejskiej domowej kiełbasie. nie dorówna kiełbasa ze sklepu, wyróżnia ją smak, aromat. Jedyną wadą jaka często towarzyszy szybko znika :) 


Składniki
·                  6 kg karkówki wieprzowej
·                  6kg łopatki wieprzowej
·                  1,5  kg tłuszczyków.
Przyprawy
·                  1,5 g pieprzu czarnego na 1 kg mięsa
·                  17g pekolosoli na 1 kg mięsa
·                  1 g czosnku na 1 kg mięsa 
Dodatkowo
·                  Jelita wieprzowe.



Wykonanie
Mięso z karkówki pokroić na kawałki wielkości około 3x3 cm zapeklować w przyprawach, Tak samo zrobić z łopatką i tłuszczykami. Odstawić  do lodówki na 24 godzin. Następnie mięso rozdrobić bardzo chude kawałki mięsa pozbawione błon i tłuszczu na sitku szarpak,  karkówkę na sitku nr 16 łopatkę na sitku 13  tłuszczyki na sitku nr 8
W misce zmieszać wszystkie rodzaje mięsa następnie dokładnie wyrobić farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości, mięso powinno odchodzić od ręki.
Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita wieprzowa za pomocą  nadziewarki lub maszynki do mięsa ze specjalną końcówką
Napełnione jelita farszem odwieszamy w celu ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu.
Wędzenie
Kiełbasę wieszamy w wędzarni tak by się nie stykała.
Ustawiamy temperaturę 40 stopni w wędzarni Thermowind .ogrzewamy kiełbasę około 1 godziny do czasu, kiedy osłonki będą suche.
Kiełbasę wędzimy w temperaturze 55stopni około 3,5-4 godziny do uzyskania brązowego koloru.
Parzenie
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75stopni. Wkładamy kiełbasę parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.



Prześlij komentarz