Domowa nalewka z aronii

 Udało się kupić na targu aronię w przyzwoitej cenie. Niedoceniona przez wiele osób, królowa naszych sadów aronia, które jest bardzo zdrowa bogata w witaminy i związki roślinne, ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią nas przed rakiem, idealna na nadciśnienie i choroby oczu i wiele innych. Wystarczy kilka składników dobre chęci i zimą możemy cieszyć się pyszną domową nalewką z aronii. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów, największym hitem jest nalewka z liśćmi wiśni. Przemrożenie owoce aronii i liście wiśni niweluje lekką gorycz tych owoców, do tego nadaje bardzo ciekawy posmak. Smak jest inny choć bardzo zbliżony do nalewki z wiśni. 

Składniki 

  • 3 kg aronii 
  • 400 szt liści wiśni
  • laska wanilii 
  • skórka otarta z cytryny 
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 litr spirytusu 
  • 1/2 litra wódki
  • 1,5 kg cukru 

Wykonanie 
Owoce aronii myjemy, osuszamy następnie wkładamy na  dwie dobry do zamrażalki. Po określonym czasie zamrożone owoce aronii  i liście z wiśni wkładamy do garnka zagotowujemy dodajemy cukier gotujemy około pól godziny, następnie studzimy jedną dobę. Owoce przecedzamy przez bardzo gęste sitko lub gazę, dodajmy laskę wanilii, skórkę z pomarańczy i cytryny, spirytus i wódkę. Dobrze wymieszać przelać do butelek ostawić w ciemne chłodne miejsce na  kilka miesięcy

Prześlij komentarz