Ślimaczki z serem
Ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe, co tydzień coś innego robię. Dziś zapraszam na pyszne ślimaczki z serem, które będą smakowały dzieciom, dorosłym. Są przepyszne, idealne na śniadanie podwieczorek :)
- · 1kg mąki
- · 10 dag drożdży
- · 15 dag masła
- · 1/2szkl cukru
- · 2 szkl mleka 3,2 %
- · 8 żółtek
- · ½ łyżeczki soli
Nadzienie serowe
- · 50dag sera białego półtłustego
- · 2 żółtka
- · 4 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku
- · 1cukier waniliowy
Kruszonka
- · 50g masła
- · 50g cukru pudru
- · 100g mąki
Wykonanie
Do miski
wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone Drożdż, 2 łyżki cukru, 1łyżkę mąki.
Mieszamy na jednolitą masę. Mąkę wsypujemy do dużej miski robimy dołek wlewamy nasz rozczyn z drożdży
przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy cukrem. Masło
roztapiamy w rondelku. Do mąki z rozczynem dodać żółtka, mleko i sól wyrobić
ciasto. Kiedy będzie od odstawać ręki
wlać porcjami przestudzone masło, nie przerabiając wyrabiania. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące, odstawać
od ręki, od dna miski, będzie zawierało pęcherzyki powietrza zakończyć
wyrabianie. Ciasto pozostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia.
Masa serowa
Do miski
włożyć ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy dokładnie połączyć wszystkie
składniki
Kruszonka
Do miski
wsypać przesianą mąkę, cukier puder dodać miękkie masło. Dłonią wyrobić ciasto
formując „kluseczki,grudki”
Wyrośnięte
ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta, nałożyć farsz z sera
zwinąć w rulon, pokroić w plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia,
posmarować roztrzepanym żółtkiem posypać kruszonką.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku
160stopni-170 stopni około 15-20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz