Greckie ciasteczka Kurabiedes
Pyszne greckie ciasteczka
maślane przygotowuje się je na Boże Narodzenie i na Nowy Rok. To taki nasz
odpowiednik pierniczków. Pachną cudownie, dzięki wodzie różanej zaś swój smak wyjątkowy
zawdzięczają migdałom.
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,3 kg masła
- 100 gr cukru pudru
- 200 gr mielonych migdałów
- 2 żółtka jajka
- 0,5 op proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki koniaku Napoleon
- 0,2 kg cukru pudru.
- woda różana
- lukier królewski
Wykonanie
Ucieramy
masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka,
koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej
konsystencji. Porcjujemy ją na dowolny kształt np gwiazdki kładziemy na blasze
i pieczemy w rozgrzanym do 160C piekarniku przez ok. 20 min.
Po upieczeniu (jeszcze gorące)
skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem. Z ciasteczek w
kształcie gwiazdek robimy choinki. Na upieczone największe ciasteczko kładziemy
odrobinę lukru, następnie przykrywamy kolejnym ciasteczkiem mniejszym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz