Hiszpanska babka pomaranczowa
- 10 dag ryżu Sushi Kupiec
- 1 i 1/2 l mleka
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu Kamis
- 1 łyżeczka kardamonu Kamis
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru pudru Kupiec
- szczypta soli
Przygotowanie
Brytfannę smarujemy masłem, następnie Wsypujemy ryż, cukier,kardamon, cynamon i sól, wlewamy mleko, dobrze wymieszać uważająć by nie wylać mlekaResztę masła kroimy na kawałeczki, układamy na wierzchu. Pieczemy 1 i 1/2 godziny w temp. 150°C. Od czasu do czasu mieszając by nie powstała na wierzchu skorupka. Przekładamy do formy na babkę,studzimy następnie wykładamy na paterę lub talerz,.
Skórkę pomarańczową kroimy w cienkie paseczki. Cukier puder i skórkę pomarańczową należy zagotować z 100 ml wody i gotować 15 minut. Babkę wykładamy na talerz, robimy dekoracje ze skórki pomarańczowej.
Na babkę niezbędny jest ryż krótko ziarnisty,najlepiej nadaje się d sushi o okrągłych ziarenkach. Długoziarnisty po ugotowaniu nie sklei się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz