O mnie

Na co dzień mieszkam w Szydłowcu, gdzie prowadzę własną działalność gospodarczą.  Zaproszono mnie do udziału w plebiscycie Kobieta przed...
Na co dzień mieszkam w Szydłowcu, gdzie prowadzę własną działalność gospodarczą. 
Zaproszono mnie do udziału w plebiscycie Kobieta przedsiębiorcza 2012
Wygrałam plebiscyt w swoim powiecie zajmując pierwsze miejsce i znalazłam się w Złotej Dziesiątce zajmując czwarte miejsce. 
Ale kulinaria są w moim życiu od zawsze, najpierw po prostu jako część codziennego rytuału, To taka już tradycja, że mama przekazuje córce tajniki kuchni i rodzinne sekrety. Zresztą mama, tak jak dla niej kiedyś babcia, jest dla mnie autorytetem kulinarnym po dziś dzień. A książka Kuchnia Polska i Jak gotować Marii Disslowej z 1930 jest już od trzech pokoleń u nas w domu.Rytuał zaczął się więc zamieniać w ciekawość i chęć poeksperymentowania w kuchni Frajdę sprawia mi pieczenie różnych ciast, ale nie tylko, uwielbiam odkrywać nowe smaki i eksperymentować. No i pewnego dnia, zapragnęłam podzielić się swoimi dokonaniami z innymi. Zebrać w jednym miejscu rodzinne przepisy, powstał mój blog,  Kulinarne pyszności Molki.
Do dziś na blogu  jest opublikowane około 1500 postów z przepisami, ale nie tylko, ponieważ biorę udział w różnych warsztatach kulinarnych, z których na blogu  pojawiają się relacje. To dzięki warsztatom uczę się jak coraz lepiej, dokładniej, ładniej przyrządzać różne potrawy. A wiedzę dane mi było czerpać od takich Mistrzów jak: Magda Gessler, Karol Okrasa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Krzysztof Pasikowski, Kurt Scheller, Grzegorz Łapanowski, Robert Makłowicz  czy Teo Vavidis. Każde z nich ma inne podejście do kuchni. Od każdego nauczyłam się czegoś ciekawego, jeżeli chodzi o warsztat kulinarny, począwszy od prawidłowego operowania nożem przy krojeniu, poprzez łamanie stereotypów kulinarnych, choćby dotyczących zastosowania oliwy w kuchni, po tajniki przyrządzania pysznych potraw praktycznie z niczego. Dzięki blogowi, warsztatom, konkursom, poznaję kuchnie różnych stron świata i ciekawe zakątki Polski.
Co do sukcesów, to oprócz tych kulinarnych, jak wygrana w konkursie Warszawa od kuchni zwycięstwo jednogłośnie,gdzie w jury zasiadał Pan Robert Sowa, nagroda główna na portalu Mistrzowie smaku z Krakowa. Kolejne wygrane konkursy  z papierem Saga gdzie nagrodą były warsztaty w hotelu Warszawa w Augustowie, na które pojechałam z innymi blogerkami, albo udział w cyklu warsztatów Polskiej Akademii Kulinarnej, czy też zwycięstwie w ogólnopolskim konkursie Sermoaniaków, w którym wygraną była ekskluzywna kolacja Sermistrzów połączona z warsztatami kulinarnymi. Główna wygrana na portalu Max kuchnie. 
   W 2016 wygrałam pierwszy konkurs dla amatorów XI włoskiej sztuki kulinarnej organizowany przez  Giancarlo Russo i Wiesława Bobera Jury złożone ze znanych zawodowych kucharzy, ale jurorami byli również Vip-y. JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJN Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury  Riccardo Nardi Kurt Scheller  Miltos Karoubas Teofilos Vafidis Michel Labarre  Robert Sowa  Krzysztof Szulborski  Dariusz Struciński. JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE – STANOWISKA DLA AMATORÓW  Andrzej Ławniczak  Arleta Żynel  Waldemar Hołówka JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE- STANOWISKA DLA PROFESJONALISÓW Jarosław Uścińsk  Marcin Budyn Janusz Pyra.     Paweł OszczykJURY VIP DEGUSTACYJNE Grzegorz Mackiewicz – Prezydent Miasta Pabianic Andrzej Furman – Właściciel Hotelu Fabryka Wełny Andrzej Gnoiński – Członek Zarządu marki Philipiak Milano – Sponsor Strategiczny. Zygmunt Chajzer – Prezenter telewizyjny i radiowy, dziennikarz  Paweł Stasiak – Wokalista zespołu Papa D Tomasz Kozłowicz – Aktor telewizyjny i teatralny Kpt. Leszek Wiśniewski – Armator, Kapitan Pirat  Dr.hab.lek.med.Dariusz Włodarek – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Wygrałam wiele konkursów o zasięgu ogólnopolskim. Zaproszono mnie  do wsparcia promocji marki Fit&Easy, na Gali urodzinowej portalu styl.pl, Są mniejsze sukcesy, ale równie ważne z punktu widzenia każdego blogera a związane z nawiązywaniem współpracy z firmami. Na portalu Max kuchnie publikowane były moje autorskie przepisy.
Jury konkursu "Dobrze przyprawiony przepis godny Mistrza" z Mistrzem Kurt Scheller organizowany przez markę Hendi Polska  na czele ma przyjemność ogłosić zwycięzców III edycji naszego wyzwania wygrała pyszna wiejska kiełbasa zajmując pierwsze miejsce !!!!!!!!!!!
Najnowszy projekt dla producenta wędzarni elektrycznych przygotowuję autorskie przepisy do książki, która niebawem ukaże się na rynku. Od 2016 roku współpracuje z portalem dobra kiełbasa, gdzie publikowane są moje autorskie przepisy i artykuły. 
    Na ogół spotykam się z otwartością i życzliwością, ponieważ blogi jako kanał promocji marki związanej z kulinariami, kuchnią, domem, stają się coraz mocniejszym punktem w kampaniach reklamowych firm. Spotkałam wspaniałych ludzi, otwartych i chętnych do pomocy, służących radą. Ale i będących wymagającymi partnerami. To też bardzo dobra szkoła blogowania.Dziękuje Wszystkim osobom, które spotkałam na drodze mojej przygody z blogowaniem. To dzięki Wam mogę się rozwijać i jestem w tym miejscu.
Chciałabym też pokazać innym, że gotowanie, potocznie zwane staniem przy garach, nie musi być nudne a może być super zabawą dla całej rodziny, to kolejny punkt na liście planów, który chciałabym realizować poprzez organizację warsztatów oraz pokazów gotowania wraz z firmami i restauracjami, promując zdrowe odżywianie.
Motto bloga już mam, Twój Blog Kulinarny, Twoja inspiracja w kuchni, pełną gębą. I tego staram się trzymać.


Prześlij komentarz