Domowa wiejska kaszanka

Nie ma to jak domowa wędlina dziś kolejny przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej.W mojej rodzinie robi się ją od lat,robił mój Dziadek, robią  Wujkowie a teraz przyszła pora na mnie.Ten rodzaj wędliny pojawia się przy okazji tzw "świniobicia" jest to jeden z fajniejszych dni w roku. Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy  ją jeść na wiele sposobów na zimno,na gorąco z wody,smażoną, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami. Dziś podzielę się przepisem jak zrobić domową kaszankę,która jest w smaku genialna,pikantna, idealna jak dla mnie. Sezon grillowy rozpoczyna się polecam wcześniej przygotować kaszankę,która idealnie sprawdzi się  na grillu.
Składniki 
  • 2kg mięsa z głów wieprzowych 
  • 2 kg podgardla.
  • 1/2 kg różnych podrobów (wątróbka,skórki wieprzowe)
  • 2 1/2 litra krwi
  • 2 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 20g-24g soli/1 kg farszu
  • 2g pieprzu /1kg farszu  ja daję trochę więcej lubię pikantną
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2g/ majeranku/1kg farszu  
  • 0,5g mielonego ziela angielskiego/1 kg farszy  
  •  grube jelita wieprzowe.

Wykonanie 
1.Mięso dokładnie myjemy następnie gotujemy.
2 Mięso z głowizny  i podgardle kroimy w drobną kostkę.
3. Pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa  o średnicy otworów 3-4 mm.
4 Kaszę płuczemy  w zimnej wodzie,
5. Kaszę gotujemy na sypko w rosole.
6 Do kaszy dodajemy przecedzoną krew.
7 Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
8/Nadziewamy dość luźno w jelita końce zawiązujemy
9/.Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 85 stopni C.
10/Po zaparzeniu kaszankę  układamy na drewnianej desce.

Prześlij komentarz