Domowy wiejski salceson-rolada mięsna
Mam słabość do domowych wędlin, które zawsze wygrają z tymi ze sklepu. Nie ma to jak domowy wybór tym razem zrobiłam pyszny domowy wiejski salceson niektórzy nazywają go rolada mięsną.Smak,aromat "niebo w gębie" Z kromką wiejskiego chleba nic więcej do szczęścia nie potrzeba.Dla mnie numer jeden.
Składniki
Składniki
Sposób wykonania
Surowce mięsne
opłukać w zimnej bieżącej wodzie zalać gorąco woda i parzyć wraz z przyprawami
w temp 85-90 stopni. Gotować bardzo powoli jak na galaretkę z nóżek do
miejskości aż mięsko będzie łatwo odstawać od kości. Pokroić mięsko w
duże kawałki. Polędwicę i ozorka zostawić w całości. Rosół przecedzić. Napełnić
osłonkę mięsem polędwicą, ozorkiem zalać rosołem dobrze zawiązać osłonkę.
Włożyć salceson do prawie wrzącej wody, parzyć w temperaturze 80-85 stopni przez około 2 godziny. Wyjąć z wody ułożyć na desce po 30 minutach przycisnąć
druga deska obciążyć wynieść do chłodnego pomieszczenia, pozostawić do całkowitego wystudzenia
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz