Domowy wiejski salceson-rolada mięsna

   Mam słabość do domowych wędlin, które zawsze wygrają z tymi ze sklepu. Nie ma to jak domowy wybór tym razem zrobiłam pyszny domowy wiejski salceson niektórzy nazywają go rolada mięsną.Smak,aromat "niebo w gębie" Z kromką wiejskiego chleba nic więcej do szczęścia nie potrzeba.Dla mnie numer jeden.

Składniki

  •      2 golonki  wieprzowe około 3-4kg
  •     1poledwica wieprzowa
  •     1 ozorek 2 nóżki wieprzowe
  •     0,5 kg  skórek  od słoniny  -można zastąpić dwiema nóżkami.
  •     ·                  Przyprawy  na 1 kg mięsa lub według własnego smaku.
  • ·                      2g pieprzu
    ·                      0,5g dag ziela angielskiego  
    ·                      5 liści  laurowych 
    ·                      18g soli
    ·                      2 ząbki czosnku.
Sposób  wykonania
Surowce mięsne opłukać w zimnej bieżącej wodzie zalać gorąco woda i parzyć wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni. Gotować bardzo powoli jak na galaretkę z nóżek do  miejskości aż mięsko będzie łatwo  odstawać od kości. Pokroić mięsko w duże kawałki. Polędwicę i ozorka zostawić w całości. Rosół przecedzić. Napełnić osłonkę mięsem polędwicą, ozorkiem zalać rosołem dobrze zawiązać  osłonkę. Włożyć salceson do prawie wrzącej wody, parzyć w temperaturze 80-85 stopni przez około 2 godziny. Wyjąć z wody ułożyć  na desce po 30 minutach przycisnąć druga deska obciążyć wynieść do chłodnego pomieszczenia, pozostawić do całkowitego wystudzenia 
Smacznego
Prześlij komentarz