O mnie

Na co dzień mieszkam w Szydłowcu, gdzie prowadzę własną działalność gospodarczą.  Zaproszono mnie do udziału w plebiscycie Kobieta przed...
Na co dzień mieszkam w Szydłowcu, gdzie prowadzę własną działalność gospodarczą. 
Zaproszono mnie do udziału w plebiscycie Kobieta przedsiębiorcza 2012
Wygrałam plebiscyt w swoim powiecie zajmując pierwsze miejsce i znalazłam się w Złotej Dziesiątce zajmując czwarte miejsce. 
Ale kulinaria są w moim życiu od zawsze, najpierw po prostu jako część codziennego rytuału, To taka już tradycja, że mama przekazuje córce tajniki kuchni i rodzinne sekrety. Zresztą mama, tak jak dla niej kiedyś babcia, jest dla mnie autorytetem kulinarnym po dziś dzień. A książka Kuchnia Polska i Jak gotować Marii Disslowej z 1930 jest już od trzech pokoleń u nas w domu.Rytuał zaczął się więc zamieniać w ciekawość i chęć poeksperymentowania w kuchni Frajdę sprawia mi pieczenie różnych ciast, ale nie tylko, uwielbiam odkrywać nowe smaki i eksperymentować. No i pewnego dnia, zapragnęłam podzielić się swoimi dokonaniami z innymi. Zebrać w jednym miejscu rodzinne przepisy, powstał mój blog,  Kulinarne pyszności Molki.
Do dziś na blogu  jest opublikowane około 1500 postów z przepisami, ale nie tylko, ponieważ biorę udział w różnych warsztatach kulinarnych, z których na blogu  pojawiają się relacje. To dzięki warsztatom uczę się jak coraz lepiej, dokładniej, ładniej przyrządzać różne potrawy. A wiedzę dane mi było czerpać od takich Mistrzów jak: Magda Gessler, Karol Okrasa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Krzysztof Pasikowski, Kurt Scheller, Grzegorz Łapanowski, Robert Makłowicz  czy Teo Vavidis. Każde z nich ma inne podejście do kuchni. Od każdego nauczyłam się czegoś ciekawego, jeżeli chodzi o warsztat kulinarny, począwszy od prawidłowego operowania nożem przy krojeniu, poprzez łamanie stereotypów kulinarnych, choćby dotyczących zastosowania oliwy w kuchni, po tajniki przyrządzania pysznych potraw praktycznie z niczego. Dzięki blogowi, warsztatom, konkursom, poznaję kuchnie różnych stron świata i ciekawe zakątki Polski.
Co do sukcesów, to oprócz tych kulinarnych, jak wygrana w konkursie Warszawa od kuchni zwycięstwo jednogłośnie,gdzie w jury zasiadał Pan Robert Sowa, nagroda główna na portalu Mistrzowie smaku z Krakowa. Kolejne wygrane konkursy  z papierem Saga gdzie nagrodą były warsztaty w hotelu Warszawa w Augustowie, na które pojechałam z innymi blogerkami, albo udział w cyklu warsztatów Polskiej Akademii Kulinarnej, czy też zwycięstwie w ogólnopolskim konkursie Sermoaniaków, w którym wygraną była ekskluzywna kolacja Sermistrzów połączona z warsztatami kulinarnymi. Główna wygrana na portalu Max kuchnie. 
   W 2016 wygrałam pierwszy konkurs dla amatorów XI włoskiej sztuki kulinarnej organizowany przez  Giancarlo Russo i Wiesława Bobera Jury złożone ze znanych zawodowych kucharzy, ale jurorami byli również Vip-y. JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJN Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury  Riccardo Nardi Kurt Scheller  Miltos Karoubas Teofilos Vafidis Michel Labarre  Robert Sowa  Krzysztof Szulborski  Dariusz Struciński. JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE – STANOWISKA DLA AMATORÓW  Andrzej Ławniczak  Arleta Żynel  Waldemar Hołówka JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE- STANOWISKA DLA PROFESJONALISÓW Jarosław Uścińsk  Marcin Budyn Janusz Pyra.     Paweł OszczykJURY VIP DEGUSTACYJNE Grzegorz Mackiewicz – Prezydent Miasta Pabianic Andrzej Furman – Właściciel Hotelu Fabryka Wełny Andrzej Gnoiński – Członek Zarządu marki Philipiak Milano – Sponsor Strategiczny. Zygmunt Chajzer – Prezenter telewizyjny i radiowy, dziennikarz  Paweł Stasiak – Wokalista zespołu Papa D Tomasz Kozłowicz – Aktor telewizyjny i teatralnyKpt. Leszek Wiśniewski – Armator, Kapitan Pirat  Dr.hab.lek.med.Dariusz Włodarek – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Wygrałam wiele konkursów o zasięgu ogólnopolskim. Zaproszono mnie  do wsparcia promocji marki Fit&Easy, na Gali urodzinowej portalu styl.pl, Są mniejsze sukcesy, ale równie ważne z punktu widzenia każdego blogera a związane z nawiązywaniem współpracy z firmami. Na portalu Max kuchnie publikowane były moje autorskie przepisy.
Najnowszy projekt dla producenta wędzarni elektrycznych przygotowuję autorskie przepisy do książki, która niebawem ukaże się na rynku. Od 2016 roku współpracuje z portalem dobra kiełbasa, gdzie publikowane są moje autorskie przepisy i artykuły. 
    Na ogół spotykam się z otwartością i życzliwością, ponieważ blogi jako kanał promocji marki związanej z kulinariami, kuchnią, domem, stają się coraz mocniejszym punktem w kampaniach reklamowych firm. Spotkałam wspaniałych ludzi, otwartych i chętnych do pomocy, służących radą. Ale i będących wymagającymi partnerami. To też bardzo dobra szkoła blogowania.Dziękuje Wszystkim osobom, które spotkałam na drodze mojej przygody z blogowaniem. To dzięki Wam mogę się rozwijać i jestem w tym miejscu.
Chciałabym też pokazać innym, że gotowanie, potocznie zwane staniem przy garach, nie musi być nudne a może być super zabawą dla całej rodziny, to kolejny punkt na liście planów, który chciałabym realizować poprzez organizację warsztatów oraz pokazów gotowania wraz z firmami i restauracjami, promując zdrowe odżywianie.
Motto bloga już mam, Twój Blog Kulinarny, Twoja inspiracja w kuchni, pełną gębą. I tego staram się trzymać.


Prześlij komentarz