babka piaskowa
Sezon na babki rozpoczęty zapraszam na babkę piaskową w kształcie wieńca :)
Składniki
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
- kandyzowane owoce
- rodzynki Bakal
- dekoracje Dr Oetkera
Wykonanie
Posyp owoce i rodzynki 1 łyżką mąki i wymieszaj. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, żółtka oddziel od białek, ubij pianę z białek. Masło ucieraj dodając kolejne żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny.
Dodaj do masy mąkę z proszkiem i owoce kandyzowane, wymieszaj połącz z pianą z białek. Przełóż ciasto do foremki. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni . Po wystudzeniu zrób dekoracje (z produktów dr Oetkera)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz