Rolada z udźca z indyka

Dania z indyka cieszą się ogromną popularnością, polecane jest przez wielu dietetyków. Dość często gości na moim stole ponieważ jest zdrowy i niskokaloryczny.

Dla odmiany przygotowałam roladę z udźca z indyka nadziewaną szpinakiem,boczkiem wędzonym i piersią z kurczaka, owinięta plastrami boczku wędzonego. Rolada bardzo smakowała moim bliskim, jest przepyszna, niebo w gębie. Na pewno zrobię na święta i na stale wpisuje się do mojego menu. Po wyjęciu podajemy roladę na ciepło i zimno.

Składniki

  • ·       bez kości udziec z indyka
  • ·       pierś z kurczaka
  • ·       kilka plastrów wędzonego boczku
  • ·        100g mrożonego  szpinaku
  • ·       masło
  • ·       ząbki czosnku
  • ·       Świeży tymianek
  • ·       sol, pieprz do smaku
Wykonanie
Udziec z indyka, pierś z kurczaka rozklepujemy na płaski płat mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem odstawiamy do lodówki na 2 godziny
Przygotowanie  szpinaku
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, mrożony szpinak doprawiamy do smaku czosnkiem, solą  i pieprzem przesmażamy  około 3-5 minut.
Przygotowanie rolady
Na płat z udźca z indyka rozkładamy warstwę szpinaku, pierś z  kurczaka, szpinak i plastry wędzonego boczku dodatkowo obkładamy udziec z wierzchu plastrami boczku. Roladę zwijamy i sznurujemy.  Na rozgrzanej patelni na smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl wody. Naczynie przykrywamy folią aluminiową wstawiamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni  pieczenie góra/ dół  około 1 godzinę. Zdejmujemy folię aluminiową podnosimy temperaturę do 180 stopni włączamy termoobieg pieczemy do zarumienia.



Prześlij komentarz