Rolada z udźca z indyka
Dania z indyka cieszą się ogromną popularnością, polecane jest przez wielu dietetyków. Dość często gości na moim stole ponieważ jest zdrowy i niskokaloryczny.
Dla odmiany przygotowałam roladę z udźca z indyka nadziewaną szpinakiem,boczkiem wędzonym i piersią z kurczaka, owinięta plastrami boczku wędzonego. Rolada bardzo smakowała moim bliskim, jest przepyszna, niebo w gębie. Na pewno zrobię na święta i na stale wpisuje się do mojego menu. Po wyjęciu podajemy roladę na ciepło i zimno.
Dla odmiany przygotowałam roladę z udźca z indyka nadziewaną szpinakiem,boczkiem wędzonym i piersią z kurczaka, owinięta plastrami boczku wędzonego. Rolada bardzo smakowała moim bliskim, jest przepyszna, niebo w gębie. Na pewno zrobię na święta i na stale wpisuje się do mojego menu. Po wyjęciu podajemy roladę na ciepło i zimno.
Składniki
- · bez kości udziec z indyka
- · pierś z kurczaka
- · kilka plastrów wędzonego boczku
- · 100g mrożonego szpinaku
- · masło
- · ząbki czosnku
- · Świeży tymianek
- · sol, pieprz do smaku
Udziec z
indyka, pierś z kurczaka rozklepujemy na płaski płat mięsa. Nacieramy solą,
pieprzem i tymiankiem odstawiamy do lodówki na 2 godziny
Przygotowanie szpinaku
Na rozgrzaną
patelnię wkładamy masło, mrożony szpinak doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem przesmażamy około 3-5 minut.
Przygotowanie
rolady
Na płat z
udźca z indyka rozkładamy warstwę szpinaku, pierś z kurczaka, szpinak i plastry wędzonego boczku
dodatkowo obkładamy udziec z wierzchu plastrami boczku. Roladę zwijamy i
sznurujemy. Na rozgrzanej patelni na
smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego,
przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl wody. Naczynie przykrywamy folią
aluminiową wstawiamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni pieczenie góra/ dół około 1 godzinę. Zdejmujemy folię aluminiową
podnosimy temperaturę do 180 stopni włączamy termoobieg pieczemy do zarumienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz