Babka piaskowa

Takiej babki piaskowej jeszcze nie próbowaliście. Babka piaskowa z dodatkiem budyniu, zawiera dużo skrobi jest piaskowa i sypka. Klasyczne ciasto ucierane, które ozdobi nam wielkanocny stół, jak również na inne okazje. Bardzo łatwa w przygotowaniu, koniecznie musicie ją upiec. 

Babka piaskowa z budyniem

Składniki
  • ·       1 szkl mąki pszennej
  • ·       ½ szkl mąki ziemniaczanej
  • ·       1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • ·       1 ½ szkl cukru pudru
  • ·       5 jajek
  • ·       2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ·       250 margaryny
  • ·       Duża łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • ·       aromat waniliowy

Wykonanie
 1.W misie robota ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
2.W misce mieszamy dwa rodzaje mąki, budyń i proszek do pieczenia.
3.  Do ubitej do białości mamy stopniowo dodajemy sypkie składniki dokładnie wyrabiamy.
4. Na masę lejemy wrzący tłuszcz. Po minusie na średnich  obrotach składniki ciasta łączymy

5 Dodajemy skórkę i aromat delikatne mieszamy.
6. Do przygotowanej formy na babkę wysmarowanej masłem wlewamy ciasto piaskowe.
7. Babkę pieczemy w nagrzanym  piekarniku 160 stopni przez około 50 minut. Ciasto sprawdzamy patykiem do szaszłyków, kiedy jest suchy wyjmujemy. 8.Babkę wyjmujemy z formy po około 10 minut
9. Babkę posypujemy cukrem pudrem.


Prześlij komentarz