Babka piaskowa
Takiej babki piaskowej jeszcze nie próbowaliście. Babka piaskowa z dodatkiem budyniu, zawiera dużo skrobi jest piaskowa i sypka. Klasyczne ciasto ucierane, które ozdobi nam wielkanocny stół, jak również na inne okazje. Bardzo łatwa w przygotowaniu, koniecznie musicie ją upiec.
Składniki
Babka piaskowa z budyniem
- · 1 szkl mąki pszennej
- · ½ szkl mąki ziemniaczanej
- · 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- · 1 ½ szkl cukru pudru
- · 5 jajek
- · 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- · 250 margaryny
- · Duża łyżka otartej skórki z pomarańczy
- · aromat waniliowy
Wykonanie
1.W misie robota ubijamy białka pod koniec
ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po jednym
żółtku.
2.W misce
mieszamy dwa rodzaje mąki, budyń i proszek do pieczenia.
3. Do ubitej do białości mamy stopniowo dodajemy
sypkie składniki dokładnie wyrabiamy.
4. Na masę
lejemy wrzący tłuszcz. Po minusie na średnich
obrotach składniki ciasta łączymy
5 Dodajemy
skórkę i aromat delikatne mieszamy.
6. Do
przygotowanej formy na babkę wysmarowanej masłem wlewamy ciasto piaskowe.
7. Babkę
pieczemy w nagrzanym piekarniku 160
stopni przez około 50 minut. Ciasto sprawdzamy patykiem do szaszłyków, kiedy
jest suchy wyjmujemy. 8.Babkę wyjmujemy z formy po około 10 minut
9. Babkę
posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz