Mazurek czekoladowy z czarną porzeczką.

Po długiej i kapryśnej zimie możemy się cieszyć wiosną, Niektórzy z nas myślami są już przy wielkanocnym stole na którym królują mazurki. Udekorowane z polotem mazurki stwarzają wiosenną atmosferę i pięknie ozdabiają wielkanocny stół. Mały kawałek mazurka czekoladowego podany do kawy lub herbaty to ukoronowanie świątecznej uczty


Ciasto
  • ·        350g mąki orkiszowej
  • ·        150 g cukru pudru
  • ·        2 żółtka
  • ·        200 g zimnego masła
  • ·        szczypta soli

Masa z czarnej  porzeczki
  • ·        150g mrożonej czarnej porzeczki
  • ·        2 łyżki skórki pomarańczowej
  • ·        50 ml soku z czarnej porzeczki
  • ·        2-3 łyżki cukru do smaku

Glazura czekoladowa
  • ·        150 g gorzkiej czekolady
  • ·        100ml  śmietany 30%

Krem czekoladowy
  • ·       100g gorzkiej czekolady
  • ·       200ml śmietany 30%

Wykonanie
Ciasto:
1.Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę orkiszową, dodajemy cukier puder, sól, pokrojone masło i żółtka mieszamy krótko do połączenia się składników.
2.Kulę ciasta spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
3 Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkusze papieru do pieczenia i wycinamy dowolny kształt mazurka.
4.Z pozostałego ciasta wycinamy wykrawaczką do ciastek dowolny kształt ciasteczek, którymi robimy dekoracje na mazurku
5. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
6 Na podpieczony spód wykładamy masę z czarnej porzeczki,
7.pieczemy przez kolejne 10-15 minut do zarumienienia.
Masa z czarnej porzeczki:
8.Do garnka wlewamy sok, dodajemy porzeczki, cukier i skórkę pomarańczową, gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
9. Upieczony mazurek studzimy. 
Glazura czekoladowa:
10.W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzamy do rozpuszczenia. Nie gotować!!!!
11. Masę czekoladową odstawiamy do zgęstnienia.
Krem czekoladowy:
12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę, doprowadzamy do rozpuszczenia, wstawiamy do lodówki na noc.
13. Schłodzony krem ubijamy ze śmietan-fix.
14. Przestudzoną polewą pokrywamy mazurek z kremu czekoladowego.
15robimy dekoracje z kremu czekoladowego, migdałów i figurek z masy cukrowej lub według uznania.


Prześlij komentarz