Mazurek czekoladowy z czarną porzeczką.
Po długiej i kapryśnej zimie możemy się cieszyć wiosną, Niektórzy z nas myślami są już przy wielkanocnym stole na którym królują mazurki. Udekorowane z polotem mazurki stwarzają wiosenną atmosferę i pięknie ozdabiają wielkanocny stół. Mały kawałek mazurka czekoladowego podany do kawy lub herbaty to ukoronowanie świątecznej uczty
Ciasto
- · 350g mąki orkiszowej
- · 150 g cukru pudru
- · 2 żółtka
- · 200 g zimnego masła
- · szczypta soli
Masa z czarnej porzeczki
- · 150g mrożonej czarnej porzeczki
- · 2 łyżki skórki pomarańczowej
- · 50 ml soku z czarnej porzeczki
- ·
2-3 łyżki cukru do smaku
Glazura czekoladowa
- · 150 g gorzkiej czekolady
- · 100ml śmietany 30%
Krem czekoladowy
- · 100g gorzkiej czekolady
- · 200ml śmietany 30%
Wykonanie
Ciasto:
1.Do misy robota
wsypujemy przesianą mąkę orkiszową, dodajemy cukier puder, sól, pokrojone masło
i żółtka mieszamy krótko do połączenia się składników.
2.Kulę ciasta
spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
3 Schłodzone
ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkusze papieru do pieczenia i wycinamy
dowolny kształt mazurka.
4.Z pozostałego
ciasta wycinamy wykrawaczką do
ciastek dowolny kształt ciasteczek, którymi robimy dekoracje na mazurku
5. Spód nakłuwamy
widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
6 Na
podpieczony spód wykładamy masę z czarnej porzeczki,
7.pieczemy przez
kolejne 10-15 minut do zarumienienia.
Masa z czarnej porzeczki:
8.Do garnka wlewamy sok, dodajemy porzeczki, cukier i skórkę pomarańczową, gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Masa z czarnej porzeczki:
8.Do garnka wlewamy sok, dodajemy porzeczki, cukier i skórkę pomarańczową, gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
9. Upieczony
mazurek studzimy.
Glazura czekoladowa:
10.W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzamy do rozpuszczenia. Nie gotować!!!!
Glazura czekoladowa:
10.W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzamy do rozpuszczenia. Nie gotować!!!!
11. Masę
czekoladową odstawiamy do zgęstnienia.
Krem czekoladowy:
12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę, doprowadzamy do rozpuszczenia, wstawiamy do lodówki na noc.
Krem czekoladowy:
12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę, doprowadzamy do rozpuszczenia, wstawiamy do lodówki na noc.
13. Schłodzony
krem ubijamy ze śmietan-fix.
14. Przestudzoną
polewą pokrywamy mazurek z kremu czekoladowego.
15robimy dekoracje
z kremu czekoladowego, migdałów i figurek z masy cukrowej lub według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz