Tort ze Szwartzwaldu
Biszkopt przygotowałam wg przepisu z zeszytu nr 1 Dekoracja Ciast. Udał mi się jak nigdy przedtem!
Składniki
- 225g masła
- 225 g cukru
- 4 średnie jajka
- 175g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 50 g gorzkiego kako
- Łyżka ciepłej wody
- śmietana (słodka) 500 g
- wiśniówka 125 ml
- wiśnie (ze słoika) 750 g
- wiórki czekoladowe (grube) 80 g
- cukier 100 g
- czekolada (ciemna) 150 g
- skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g
- sól
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj misce masło cukrem na lekką Puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj je z masą. Do miski z masą przesiej połowę mąki ,proszek do pieczenia, sól i kakao i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przesiej resztę mąki i kakao dobrze wymieszaj. Dodaj wody, jeśli masa jest za gęsta. Rozdziel masę równo na dwie części formy wygładź powierzchnię szpatułką kątową lub łyżką. Piecz 15-20 minut. Ciasto jest gotowe , kiedy włożymy do niego patyk do szaszłyków będzie po wyjęciu suchy. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kratce do studzenia ciast.
Przepis na biszkopt znajdzie w Zeszycie nr 1 kolekcji Dekoracja Ciast wydawnictwa DEAGOSTINI, który możemy kupić w kioskach, Empiku i księgarniach, bądź zamówić prenumeratę bezpośrednio na stronie: http://dekoracjaciast.pl/prenumerata.php.
Biszkopt może być bazą do wielu ciast i tortów .
Dziś przygotowałam tort ze Szwartzwaldu .
NADZIENIE:
700g wiśni z kompotu lub w syropie, świeżych lub mrożonych
1 budyń waniliowy
Do garnka wlewamy kompot lub syrop zagotowujemy następnie wsypujemy budyń gotujemy chwilę, aż masa zgęstnieje dodajemy wiśnie i mieszamy. Nasączamy pierwszy krążek ponczem następnie wykładamy krem wiśniowy czekamy aż masa wystygnie. W tym czasie ubijamy śmietanę dodajemy śmietan fix, cukier puder i kilka kropli cytryny. Na zimną masę wiśniową wykładamy śmietanę, następnie przykrywamy drugim krążkiem nasączamy smarujemy śmietaną. Robimy dekoracje z kulek czekoladowych białych i brązowych.
2 komentarze:
Pięknie wygląda. Czy to te wiśnie z Lidla?
Wspaniały tort, koniecznie muszę taki zrobić, bo na weekend mam gości, oniemieją z wrażenia, a śmietankę Pilos też używam, do ciasta wzbogacam ją jeszcze mascarpone:)
Prześlij komentarz