Pieczona perliczka obłożona plastrami boczku podawana ze smażonymi ziemniakami z musem z aronii i wiśni

 
W zamrażalce  leży kilka  perliczek  trzeba z  nimi   coś  zrobić  bo lada  moment pojawią się  nowe. A  że zamrażarka ledwo się domyka i powoli odmawia posłuszeństwa no i nie jest gumy to... czas podać do stołu perliczkę. :)

Składniki:
  • 1 perliczka
  • 200g plastrów   boczku
  • zioła do  drobiu   Kamis
  •  ognista  mieszanka   przypraw Kamis
  • sól morska  prowansalska  Kamis
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprz   czarny Kamis 
  • 1łyżeczka soli zwiększającej
  • marchewka
  • pomidor koktajlowy 
  • ogórek świeży
  •  mus  z  aronii i wiśni  
  • ziemniaki

Wykonanie:
Do oleju wkładamy ognistą mieszankę   przypraw , tymianek, pieprz, sól i dobrze mieszamy, perliczkę nacieramy dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz)
Plastrami boczku obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy płatki z ziemniaków  (specjalnym urządzeniem)  posypujemy tymiankiem i przyprawą do ziemniaków smażymy na oleju   Robimy  dekoracje z  marchewki, ogórka i pomidorka.
Upieczoną perliczkę polewamy sosem, kroimy na  mniejsze   kawałki. Na talerzu układamy płatki z  ziemniaków,  kwiatek  z warzyw ,ćwiartkę perliczki , ozdabiamy musem z aronii i wiśni.  

Mus  został zrobiony w  ubiegłym roku,  niedługo zamieszczę przepis na niego, bardzo dobry jest do drobiu,  ryb i mięsa.
Prześlij komentarz