Kapusta z grochem



Składniki
75 dag     kiszonej  kapusty
3/4 szklanki    łuskanego  grochu
6 łyżek  masła lub oleju
1 drobno  posiekana  cebula
świeżo  zmielony pieprz

Wykonanie
 Groch  zalać   wrzącą woda  i odstawić na godzinę.  Następnie  uzupełnić  wodą, aby  przykryła  groch. i gotować  na  małym  ogniu aż   będzie  miękki. Przetrzeć przez sito. Kapustkę   posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody,gotować na  małym  ogniu do  miękkości. Gorącą  kapustę wymieszać z  przetartym  grochem.  Cebulę  przesmażyć  na rozgrzanym oleju aż  będzie szklista,wlać z  tłuszczem do kapusty. Przyprawić  do smaku  solą,pieprzem, zagotować odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed  podaniem zagotować na  niedużym ogniu,  często mieszając. Doprawić
Prześlij komentarz